Konya da Gezilecek Yerler

Dünya kentimiz Konya, ilk çağlara kadar uzanan tarihi dolayısıyla birçok medeniyete ev sahipliği yapmış müstesna bir şehirdir. Bu sebeple Konya'nın gezip, görülecek bir çok tarihi ve doğal güzellikleri vardır. Burada sadece bir kısmını sizin için derledik...

Konya'da gezilecek çok fazla yer olması ve çok büyük bir şehir olduğu için Konya'yı gezmenin en iyi yolu özel araçla gezmek olacaktır. Eğer özel aracınız yoksa Enuygun gibi uzman bir araç kiralama karşılaştırma sitesinden Konya araç kiralama firmalarının fiyatlarını karşılaştırıp daha uygun fiyatlı bir seçenek bulabilirsiniz.

 

 

Mevlana Müzesi

Mevlana Müzesi

Bugün müze olarak kullanılmakta olan Mevlana dergahının yeri Selçuklu Sarayı’nın gül bahçesi sultan Alaeddin Keykubat tarafından Mevlana’nın babası Sultanü’l Ulema bahaeddin velede hediye edilmiştir. Sultanü’l ulema 1231 de vefat edince bugünkü yerine defnedilmiştir. Sultan’ül ulema’nın ölümünden sonra kendisini sevenler Mevlana’ya babasının mezarının üzerine Nil türbe yaptırmak istediklerini söylemişlerse de Mevlana ‘ Gök kubbeden daha iyi türbe mi olur? diyerek bu isteği reddetmiştir. Ancak kendisi 1273 yılında vefat edince Mevlana’nın oğlu sultan veled Mevlana’nın mezarının üstünde türbe yaptırmak isteyenlerin isteklerini kabul etmiştir. ‘’kubbe-i hadra’ yeşil türbe denilen türbe dört fil ayağı ( kalın sütun) üzerine Mimar Tebrizli Bedreddin’e yaptırılmıştır.

Sille Köyü

Sille

Konya seyahatinize ekleyeceğiniz yerlerden biri tarihi Sille Köyü. Konya şehir merkezine 8-10 km mesafede 5000 yıllık bir Rum Köyü. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminden izler taşıyan, Konya’nın Selçuklu ilçesine bağlı Sille Mahallesi, Konyalıların hafta sonu kahvaltı için tercih ettiği bir yer. Bursa Cumalıkızık misali. Yaklaşık 1500 kişinin yaşadığı Sille’de 300’lü yıllardan kalma Aya Elena Kilisesi, Şeytan Köprüsü, Zaman Müzesi, Sille Barajı, Sille Müzesi gezebileceğiniz yerler. Özel araç dışında Alaaddin Tepesi’nin oradan 64 no’lu otobüs ile Sille’ye ulaşabilirsiniz.

Japon Parkı

Kyoto Japon Parkı

Konya ilinin Selçuklu ilçesinde yer alan Kyoto Japon Parkı Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında hizmete sunulmuştur. Kardeşliğin simgeleri arasında olan Japon parkı hem Konyalıların hem de Konya’yı ziyaret edenlerin en uğrak yerleri arasında bulunuyor. Konya ile Kyoto şehirleri arasında kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla yapılan Kyoto Japon Parkı 36.000 metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük Japon bahçesi olma özelliğine sahiptir.

Meram

Meram

Konya ilinin merkez ilçelerinden biri olan Meram, şehrin güneybatı kısmında yer alır. Konya ilinde piknik, gezinti ve dinlenme için gidilecek yerler arasında akla ilk gelen bölge Meram Bağlarıdır. Konya halkına özgü “Türbe önünde evi, Meram’da bağı olmak” sözü bu bölgenin Konya için ne kadar değerli olduğunu göstermektedir. Meram bağları şehir merkezine 6 km uzaklıkta bulunur ve ilkbahar aylarında tabiatı nedeniyle bir çok alan sahibi bu yaz aylarını Meram Bağlarında geçirmektedir.

Alaeddin Tepesi

Alaeddin Tepesi

Konya şehir merkezinin en yüksek yeridir. Selçuklu ilçe merkezinde yer almasından dolayı ulaşım problemi yoktur. Alâeddin tepesinde çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Alâeddin Tepesinin ağaçlık alanları halk tarafından mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Burada çay bahçeleri bulunmaktadır. Alâeddin tepesinden tün Konya ilini izleyebilirsiniz. Alaaddin Tepesi, halk tarafından yüksek bir tepe olarak görülse de, şehre turist olarak gelenlere küçük bir tepecik gibi gelir. Tabii ülkemizin birbirinden heybetli dağlarını tepelerini düşünürsek Alaaddin Tepesi’ne tepecik demenin daha doğru olduğunu söyleyebiliriz.

 

Yerköprü Şelalesi

Yerköprü (Göksu) Şelalesi

Göksu Şelalesi Hadim ilçe merkezine 29 km uzaklıkta bulunan Bademli Köyünde yer almaktadır. Göksu Şelalesi doğa harikası bir güzelliğe sahiptir. Yeşillikler içinde basamaklar halinde akan şelale muhteşem bir güzellik oluşturmaktadır.20 metre yükseklikten dökülen şelale harika bir görüntü oluşturmaktadır. Yer Köprü Şelale suları cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Şelalenin manzarasına karşı oturup huzurlu anlar yaşayabilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Konya, Hadim yakınlarındaki Yerköprü Şelalesi ve mağarası, yeryüzünde eşi benzeri olmayan bir doğal oluşum. Şelaleyi oluşturan Karasu Çayı kıyıları kavak ağaçları, şeftali bahçeleri ve üzüm bağlarıyla yemyeşil bir görünüm sunuyor.

80 Binde Devri Alem Parkı

80 Binde Devr-i Alem Parkı

Merkez Meram ilçesinde, kurulu alanı 80 bin metrekare olduğu için "80 Binde Devr-i Alem Parkı" adı verilen parkta, çok sayıda masal kahramanı, 120 minyatür eser ile 50 hareketli ve sesli dinozor bulunuyor. Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından Bosna Hersek'te yapılan Mostar Köprüsü, İstanbul'un simge eserlerinden Haydarpaşa Garı ve Kız Kulesi ve Buhara'da bayram namazları için inşa edilen, aynı anda 10 bin kişinin namaz kıldığı Kalon Camisi'nin minyatürlerinin de yer aldığı 120 yapıt, tema parkta büyük ilgi görüyor. Pamuk Şekeri Masal Dünyası Parkı'nda çocukları, hapsolduğu merdivensiz kulede uzun saçlarıyla Rapunzel karşılıyor. Temel Reis, Tom ve Jerry, Kırmızı Başlıklı Kız, Keloğlan gibi kahramanlar, çocukların yanı sıra yetişkinlerin de ilgisini çekiyor.

 

Kelebekler Vadisi

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

Ülkemizin tek kelebek bahçesi olan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Avrupa’nın en büyük tropikal kelebek bahçesi unvanına sahiptir. Sille Parsana Mahallesi’nde yer alan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, 3500 metrekarelik gezi alanı ile toplamda 7.600 metrekarelik bir kullanım alanına sahiptir. Kelebek Bahçesi’nin 1.600 metrekarelik kelebek uçuş alanı Avrupa'nın en büyük kelebek uçuş alanı olup, dünyanın ise sayılı alanlarından bir tanesidir. Tropikal ülkelerden gelen farklı türdeki rengarenk kelebeklere doğal yaşam alanı sunan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde ayrıca farklı hayvan türleri ile birlikte 98 türe ait yaklaşık 20 bin adet bitki yer almaktadır.  

Kilistra

Kilistra Antik Kenti

Konya'nın güney batısında 55 km. mesafededir. Kral yolu üzerinde bulunan ve İsa'nın havarilerinden Saint Paul'ün ilk vaaz verdiği yerlerdendir. Arkeolojik kazıları devam eden bölgede Hac Plank Şapel, Sümbül Kilise, Çiftli Sırahane, Büyük Su sarnıcı gibi yerler ortaya çıkarılmıştır. Konya’da Kral Yolu üzerinde olup Kapadokya’ya benzerliği ile dikkat çekiyor. Kilistra Antik Kenti, Haç Planlı Şapel, Sümbül Kilise ve Büyük Su Sarnıcı ile ziyaretçilerine tarihsel yolculuk yaptırıyor. Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Antik Kent görülmeye değer.

Ecdat Parkı

Ecdad Parkı

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Selçuklu ilçesinde yapılan Ecdad Parkı, Selçuklu ve Osmanlı mimari tarzındaki düzenlemeleri ile Türkiye'de ilk olacak birçok özelliği barındırıyor. Parkta, Osmanlı ve Selçuklu kameriyeleri surlar içinde tarihi liman, Osmanlı Sokağı, Namazgah Çeşmesi, seyir kulesi, kule kafe, değirmen, deniz feneri, Osmanlı kahvehanesi, boğaz yalısı, 12 bin 500 metrekarelik gölet, Selçuklu giriş tagı, Osmanlı otağı amfi, cami, Mehteran binası, desenli bahçe, Hasbahçe, Selçuklu Hanı restoran ve sosyal donatılar bulunuyot.

Eflatun Pınar

Eflatun Pınarı

Eflatun Pınarı, Hititler Dönemi'nde yapılmış kutsal su anıtıdır. Beyşehir'e 22 km. mesafededir. Anıt, göğü taşıyan ve yerle gök arasında ilişki kuran tanrıları tasvir etmektedir. Pınar hafif dalgalı bir yerde kalkerden, yassı bir tepenin eteğindeki yaklaşık yüz metrekarelik bölümden kaynar. Abide, Ereğli'deki meşhur İvriz Kabartması'nı da andırır. Kuzeyde yüzünü pınara doğru çevirmiş muhteşem bir abide vardır. 7 metre eninde ve 4 metre yüksekliğindeki abide, 14 muazzam taştan yapılmıştır. Hitit dönemine ait olup, oldukça önemlidir. Anıt biçimine bakılarak IV. Tudhaliya dönemine tarihlenmektedir. Eflatunpınar, bütün Anadolu'ya yayılmış bulunan eski Anadolu stilindeki, yani 'Hitit sanatı taklidi' tarzdaki anıtlardan biridir. Kuzeye dönük yapılan eserin batı tarafında, yerden bir kaynak suyu fışkırıyor ve önün kesilen su küçük gölü meydana getiriyor.